Фонд Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика 

...
Фонд Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика 
Коментари Харесай

Фонд „Социална закрила“ финансира разработването на синтезатор на българска реч за хора със зрителни увреждания

Фонд „ Социална протекция “ към Министерството на труда и обществената политика  поддържа с 364 800 лева план за „ Разработване на синтезатор на българска тирада за потребностите на хората със зрителни увреждания “ на Сдружение „ Съюз на слепите в България “.

Общият му бюджет е 384 000 лева, а личният принос на Сдружението е в размер на 19 200 лева Очаква се синтезаторът да бъде в помощ на над 4 000 хора със зрителни увреждания в цяла България. Той е осъществен благодарение на Института по осведомителни и информационни технологии при Българска академия на науките.

Речевият синтезатор изговаря подаден към него текст с компютърно генериран глас. Използването му основава благоприятни условия за повишение на образованието и знанията на хората със зрителни увреждания и предизвиква тяхното обществено включване и трудова реализация. Последният българоговорящ синтезатор е основан през 2004 година и към този момент не дава отговор на равнището на развиване на технологиите в тази област.

„ Реализацията на плана е сполучлив образец за партньорство сред държавна институция, национално представителна организация и научната общност. В него са приложени последните постижения на науката в региона “, посочи при представянето на синтезатора заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Той сложи акцент върху Националния проект за възобновяване и резистентност, като уточни, че в него са отделени 24 млн. лева за подкрепяне на над 3300 лица с трайни увреждания посредством потребление на технологии за възстановяване на техния живот.

„ Фонд „ Социална протекция “ за следващ път потвърждава, че цели да предизвиква новаторски планове, които да поддържат огромен кръг от хора “, сподели изпълнителният шеф на фонда Марина Сарадинова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР